dimarts, 9 de juny del 2020

9 de juny: dia internacional dels arxius

El dia 9 de juny els arxius de tot el món celebrem el Dia Internacional dels Arxius. Aquesta data es va acordar l'any 2004 al Congrés Internacional d'Arxius, celebrat a Viena, i coincideix amb l'aniversari de la creació del Consell Internacional d'Arxius (ICA).

Enguany, la crisi de la pandèmia de la COVID-19 ha fet que haguéssim de posposar totes les activitats que teníem programades, la major part de les quals formaven part del projecte de difusió Dones de 1767. 

En comptes d'això, us portem una selecció de postals de Cubelles que conservem al Fons Travé - Maristany, postals publicades entre els anys 1920 i 1970. La majoria d'elles ja s'han exposat i s'han publicat en llibres d'història local. 

Postal turística de Cubelles, que engloba 8 imatges amb vistes des de la carretera del castell i el campanar, vistes aèries i vistes de les platges cubellenques, plenes de gom a gom de turistes. 
 
Vista de l'església i del pont del campanar, actualment desaparegut.
 
Aquesta fotografia era en blanc i negre i fou acolorida a posterioritat. Va ser la número 10, vista general de Cubelles. 
 
Vista aèria de Cubelles, on veiem la carretera, el castell i l'església. Les escoles sota el castell i el seu parc ja estan construïts. Actualment en aquest emplaçament hi ha el Centre Social
 
4 imatges de les platges de Cubelles. S'observa com estava la construcció de la zona: si bé hi havia edificis, abundaven els solars per construir.
 
Vista de la platja de Cubelles. De fons: el campanar. 
 
Aquesta és una imatge acolorida del castell de Cubelles, feta durant la postguerra. Malgrat tot, la imatge és anterior. Corresponia a la postal número 3 de la sèrie. 
 
Des de les vinyes del que va ser la posterior urbanització Bardají, veiem la carretera, el castell i l'església. 
 
Vista de la carretera amb els seus plataners, actualment desapareguts. 
 
Antic altar major de l'església de Santa Maria de Cubelles, que va ser destruït durant la Guerra Civil. Aquesta postal era la número 10 de la sèrie. 
 
El carrer Major de Cubelles en una postal editada durant la IIª República.
Postal del Castell de Cubelles editada durant la IIª República. Malgrat tot, la imatge és més antiga i prové d'una placa de vidre. Aleshores encara existia l'arc del castell. 
 
Obertura del passeig Pi i Margall, actualment Passeig Bardají, a principis dels anys 30. La seva obertura va ser durament criticada en els plens de l'Ajuntament, en considerar-se que no era necessària una avinguda tan ample per anar a l'estació, quan ja existia el camí de l'estació. 
 
En aquesta postal editada durant la IIª República, s'hi vau l'entrada a Cubelles des de Vilanova pel carrer de Sant Antoni. Malgrat que posi Carrer de Sant Joan, sembla que es va tractar d'un error i que mai es va arribar a anomenar així. A l'esquerra, l'actual Can Aleix. Era la postal número 4 de la sèrie i, si us hi fixeu, la tipografia de "Cubelles" era l'actual.
Vista panoràmica de Cubelles editada durant la IIª República. Era la número 5 de la sèrie. 
 
Entre postal i fotografia, es tracta d'una imatge de les restes de l'antic Priorat de Sant Pere de Cubelles, situat a la Mota. Les seves restes van ser enderrocades i les pedres aprofitades per a la construcció del fortí de la guerra civil. A l'entorn de la Mota s'hi ha localitzat recentment un jaciment ibèric (s.VI-III aC)
 
Davant de l'Ajuntament s'hi exposen els gegants i els capgrossos.
 
 Imatge de la platja de Cubelles, amb les seves casetes. Aquesta és una imatge editada durant la IIª República.