dimarts, 19 de gener del 2010

Cuidant els recs de Cubelles (2/2)

Imatges del document









































Segons explica Núria Pinós a l'article Apunts sobre l'arquitectura del terme municipal de Cubelles, publicat dins el volum 10 dels Quaderns científics i tècnics de la Diputació de Barcelona, en aquesta concòrdia a la qual fa referència el nostre document hi apareixen el Molí de Mas Cucurella, el Molí nou, i el Molí del Salze. Per altra banda, Albert Tubau determinà que al 1593, Joan Prats fill era moliner del Molí de la Palma (també anomenat de l'Antón o de Gallifa). Aquest, Joan Prats, apareix a la concòrdia de 1599 i el seu descendent, Joseph Prats, com a moliner denunciant en el nostre document.
Guillem Rovirosa fou propietari del Molí del Salze. Li arribà per dot de la seva muller, Caterina Ballester de Vilanova a principis del segle XVII. En el document també s'esmenta als pubills fusters Joan i Ramon, que Avinyó determina que es correspon al Molí de l'Estaper. En quant a Eulària Barris, no podem determinar a quin molí correspon.

Per saber-ne més recomanem la lectura dels llibres i articles següents, que els podeu trobar a la biblioteca:
1. Moliners, calcinaires i pouaters: Un passeig per la Cubelles preindustrial d'Albert Tubau i Garcia, premi Vila de Cubelles d'Investigació Local 1998.
2. Història de Cubelles, de Joan Avinyó Andreu.
3. 10 Quaderns científics i tècnics publicats per la Diputació de Barcelona, en especial els següents articles:

  • L'evolució urbana de la Vila de Cubelles, d'Anna Castellano i Tresserra


  • Apunts sobre l'arquitectura del terme municipal de Cubelles, de Núria Pinós