dimecres, 9 de juny del 2010

FELIÇ DIA INTERNACIONAL DELS ARXIUS

Avui dia 9 de juny de 2010, celebrem el Dia internacional dels arxius, instaurat des de l’any 2008 pel Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA), per commemorar la fundació d’aquest organisme l’any 1948 a París.

El Consell Internacional d’Arxius és un organisme internacional de caràcter no governamental que promou l’ús, el desenvolupament i la conservació del patrimoni arxivístic mundial, mitjançant la cooperació dels seus membres en un marc de col•laboració amb la UNESCO. Malgrat que la seva fundació fou al 1948, els orígens de la cooperació internacional es remunten al 1910, quan es va celebrar el primer Congrés Internacional d’Arxivers i Bibliotecaris. Aquest fou motivat pels problemes de gestió i conservació dels documents d’arxiu, i va donar lloc a la creació d’una Comissió Permanent. Malauradament la Primera Guerra Mundial (1914-1919) va truncar aquest treball, que no va ser reemprés fins al 1922, amb la fundació del Comitè per la Cooperació Intel•lectual.

A causa de les tensions internacionals dels anys 30, els primers resultats no van tenir continuïtat: la elaboració d’un vocabulari arxivístic o la creació d’una guia internacional dels arxius mai van veure la llum. Amb la Segona Guerra Mundial, els arxius van perdre bona part dels seus fons, fet que va posar de manifest la necessitat de renovar la cooperació internacional. A instàncies dels Estats Units d’Amèrica, al 1946 la Primera Conferència General de la UNESCO va recomanar la creació d’una organització supranacional, i el 9 de juny de 1948, en una reunió celebrada a París en què van participar experts de 8 països, es va fundar el Consell Internacional d’Arxius.

En motiu d’aquest dia i setmana, molts arxius organitzen visites, exposicions i xerrades. Esperem i desitgem que pel pròxim dia internacional dels arxius podem ja comptar amb el nou arxiu municipal de Cubelles i que puguem fer una jornada de portes obertes i veure els primers resultats de l’adhesió a la Xarxa d’Arxius Municipals de la Diputació de Barcelona.