dijous, 30 de maig del 2013

Noves incorporacions a la biblioteca de l'arxiu

Us donem a conèixer dues noves obres que tenim a disposició a la biblioteca de l'arxiu municipal. Obres que estan relacionades amb Cubelles. 

La nissaga dels Rovirosa. Un viatge pel Penedès 1461-2011

Llibre escrit per Núria Raspall Rovirosa
Publicat per IEP (Núm. 192)

En aquest llibre es ressegueix la vida d'una nissaga al llarg del temps. S'ha pogut saber una bona part de la seva història, les poblacions per on van anar deixant la seva petjada i a què es van dedicar. Un recorregut que va començar el segle XV a Calafell, va continuar per Rocacrespa, a Cubelles, Sant Miquel d'Olèrdola i Vilafranca del Penedès. 

L'obra no només ens ofereix la història de 14 generacions, sinó que situa cadascuna en el període i context històrics dels quals van ser protagonistes directes. 
En el nostre cas, els Rovirosa de Rocacrespa són tractats des de la pàgina 63 a la 110. 

A Cubelles, l'autora el presentarà de la mà del Grup d'Estudis Cubellencs el proper dia 7 de juny, moment que podeu aprofitar per adquirir-lo si us ha agradat. 

La repressió franquista al Garraf


Llibre escrit per Ramon Arnabat (director), Arnau López, Pere Ros, Josep Solé i Nàdia Varo
Publicat per Cossetània Edicions

La repressió va ser un element consubstancial al règim franquista, des dels seus inicis fins a la seva desaparició (1939-1975). El seu objectiu era doble: d'una banda, fer desaparèixer la vida pública de l'enemic, ja fos afusellant-lo, tancant-lo a la presó, fent-lo treballar als batallons de treballadors o fent-lo marxar a l'exili. I d'altra banda, atemorir la resta de la població. Per aconseguir-ho utilitzà tot tipus de mitjans: execucions sumàries, afusellaments legals, judicis sumaríssims, judicis de responsabilitat polítiques, multes, empresonaments, camps de treball i de concentració... 

Aquest llibre analitza la repressió franquista al Garraf en tots aquests conceptes, tant d'àmbit general com municipal i personal i és el resultat d'una exhaustiva recerca oral i documental. 

A més a més, a banda de l'estudi pròpiament dit, també té el llistat de totes les persones represaliades per municipis, amb els noms i cognoms, la condemna, les dades sobre el consell de guerra, etc. 

Si observem els llistats del nostre municipi (Pàg. 186), s'han relacionat 29 persones encausades en consells de guerra i 2 en processos de responsabilitats polítiques, 23 dels quals apareixien en la Causa General.