dimarts, 23 de setembre del 2014

Jornades europees del patrimoni a Cubelles

Aquest proper cap de setmana Cubelles torna a organitzar diversos actes en motiu de les Jornades europees del patrimoni, una iniciativa que rep el suport internacional del Consell d’Europa i que organitzen el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques,  la Federació de Municipis de Catalunya i de l’Institut Ramon Muntaner.
Programa de les Jornades a Catalunya


Les Jornades Europees del Patrimoni, sota el lema “Europa, un patrimoni comú”, pretén donar a conèixer a la ciutadania el patrimoni arquitectònic monumental local a través de més de 377 activitats gratuïtes en més de 220 municipis. Aquestes jornades s'organitzen des del 1991 i Cubelles hi participa des del 2011 amb la organització d'activitats com conferències, exposicions, taules rodones, portes obertes i caminades culturals. Enguany hi participem amb dues activitats per tots els públics: el conte de la Draga, al pati de ponent del castell, i una caminada i visita al fortí de Cubelles


Divendres 26 de setembreHora: 6 de la tarda
Lloc: Pati de ponent del castell. 

La nit que va néixer la petita Draga encara faltaven uns dies per a la Festa Major i feia més de dues setmanes que diluviava sense parar. Si el temps seguís així, seria impossible que els dracs poguessin treure foc pels queixals, que els gegants ballessin al ritme de les gralles, o que els diables (...). Per això es va convocar una assemblea urgent al castell de Cubelles. 
Un conte que ens explica com va néixer la Draga de Cubelles i per què, en lloc de foc, llança rajolinets d’aigua. Després del conte, hi haurà tallers i jornada de portes obertes a l’exposició permanent sobre el pallasso Charlie Rivel.

Organitza: Ajuntament de Cubelles-regidoria de cultura.
Diumenge 28 de setembre


Hora: Dos quarts de 10 del matí
Lloc: Plaça del Mercat de Cubelles

Sortirem caminant des de la plaça del Mercat en direcció a la zona marítima fins a arribar al Fortí, on hi haurà una visita guiada a càrrec de Jordi Ramos Ruiz, autor del llibre El patrimoni de la Guerra Civil a Cubelles (1936-1939)
El fortí de la Mota de Sant Pere, construït durant la Guerra Civil, s’emmarca dins de les obres de fortificació de la costa catalana que dugué a terme la República espanyola durant els anys 1937-1938, davant els bombardejos dels vaixells feixistes i el temor d’un desembarcament militar a les costes. 

Continuarem la ruta fins a arribar al castell de Cubelles.

Visita organitzada per l'Ajuntament de Cubelles i el Grup d'Estudis Cubellencs Amics del Castell.