divendres, 15 d’abril del 2016

Xerrada sobre l'extracció dels papers pintats de la Casa Travé

Avui, en el marc de la setmana cultural, l'arxiu municipal organitza una conferència i projecció de l'extracció dels papers pintats de la Casa Travé. La xerrada la farà la restauradora  i conservadora d'obres d'art i patrimoni Mia Marsé i Ferrer, que és la codirectora de l'empresa TdART, i responsable dels treballs. 

Els papers pintats formen part d'un mural anomenat "Escenes de l'Amèrica del nord", i fabricades per l'empresa Zuber et Cie, una empresa francesa de la zona de l'Alsàcia. 
Aquests papers són un disseny de 1834 i contenen les imatges del port de Boston, el pont natural de Virginia, West Point, Nova York Harbor i les cascades del Niàgara. 

La tècnica de fabricació és d'estampació sobre gouache amb tampons sobre paper. Es van emprar 223 colors i un total de 1700 blocs manuals. 

Precisament, uns murals com aquests es troben instal·lats a la Casa Blanca, en concret a la sala de recepció diplomàtica dels ambaixadors. Els murals de la Casa Blanca van ser instal·lats per la Jackeline Kennedy, recuperats de la casa d'un antic ambaixador. Creiem que a la Casa Travé foren instal·lats amb la reforma de la casa, cap als any 50 del segle passat, tot i que desconeixem l'antiguitat dels murals. 
Vegeu Obama


Els treballs estan previstos en tres fases: extracció, restauració i instal·lació. Aquest any s'ha realitzat l'extracció d'urgència per motius de conservació. La paret on estaven instal·lat una part dels murals (en concret les escenes del port de Boston i de les Cascades del Niàgara), tenia diverses afectacions arquitectòniques: esquerdes, podridor de sòcol i humitats localitzades. Respecte les humitats, es pot observar a la fotografia superior com bona part de la pintura havia caigut. El fet que siguin pintures a l'aigua fa que siguin més delicades. A més a més, l'excessiva humitat havia fet proliferar els fongs, causant encara més deteriorament en el suport. 
De moment s'han extret les pintures instal·lades a l'entrada. La resta de les escenes, que estan a la torre rodona, primer pis, encara es troben al seu lloc original.


 Mia Marsé i Núria Jané, el mes de febrer, a Radio Cubelles, explicant els treballs d'extracció. 

En aquest acte d'avui, a banda de les explicacions expertes de la Mia Marsé, podrem visualitzar l'extracció d'una de les tires de paper. 

Dia: 15 d'abril
Hora: 7 de la tarda
Lloc: Centre social de Cubelles, c/ Joan Roig i Piera, 3-5.

Us esperem!