dijous, 20 de maig del 2010

La premsa comarcal històrica online

El Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya posa a disposició dels investigadors i usuaris premsa històrica digitalitzada de 13 arxius comarcals. El fruit d'aquesta iniciativa va veure la llum al desembre de 2009, i fins a dia d'avui s'han posat a disposició dels internautes 417.627 pàgines de la premsa històrica de 13 comarques. Entre aquestes, podem consultar la capçalera del Diari de Vilanova, des del 1942 al 1979, imatges sobre les quals s'hi pot cercar un text.

La cerca pas a pas

L'enllaç d'accés és: http://xacpremsa.cultura.gencat.cat/pandora/#top , pàgina on apareix un mapa que permet seleccionar la comarca.


Un cop a dins, amb una cerca simple o avançada, podem buscar temes com "Cubellas" o "Charlie Rivel". És important la utilització dels noms en castellà. La primera pantalla que apareix és la del cercador. Un cop escrites les paraules, heu de clicar a "Cercar", que està a la part inferior del requadre i no el de Cerca Simple.

Un cop fet, cerca dins la premsa seleccionada. A l'Arxiu Comarcal del Garraf només tenim disponible el Diari de Vilanova.

La paraula cercada apareix en color groc, amb un extracte de text i la imatge en miniatura a la part esquerra de la pantalla.

Seleccionem la pàgina que més s'adigui al que estem buscant clicant sobre la imatge. Un cop fet, s'obre la imatge en format PDF, la qual ens podem descarregar o consultar des de la mateixa web. Està indexat de tal manera que podem passar de paraula seleccionada a l'altre molt fàcilment.

Aquestes imatges provenen del cercador de la premsa digitalitzada de la Xarxa d'Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya.