divendres, 15 d’abril del 2011

La primavera republicana arriba a Cubelles

Avui, a la Sala d'actes de la Rectoria de Cubelles, s'inaugura l'exposició "La Primavera republicana al Penedès: 1931-1936."
L'exposició té el seu origen en el Projecte "Tots els noms", un projecte de recerca històrica coordinat per l'Institut d'Estudis Penedesencs i amb al suport del Memorial democràtic i els consells comarcals.
Durant els anys 2008 i 2009 es va fer una recerca exhaustiva sobre l'impacte de la II República als 47 municipis penedesencs, a l'Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf. Aquesta recerca va ser possible gràcies a la participació d'un o diversos col·laboradors en cada municipi, els quals varen recollir dades referents als regidors i alcaldes de cada municipi, a les actuacions més importants de l'ajuntament (planejament, millora dels pobles i ciutats, millora en salubritat, etc.). La raó de l'exposició és mostrar totes aquelles dades recollides pels col·laboradors/es.


L’exposició pretén mostrar a joves, adults i grans que durant aquests sis anys es desenvoluparen en els municipis de les nostres comarques i arreu del país, un gran nombre de projectes que incidiren directament en la millora de la qualitat de vida dels ciutadans. Aquestes millores foren molt palpables en els camps de l’educació, la cultura, l’urbanisme, les infraestructures i la salut. Alhora la Segona República, hauria de ser un dels referents del sistema democràtic actual.

L'exposició està composada de 21 plafons, dos ordinadors per la consulta, un audiovisual amb imatges de l'època, un cd de música ambiental composat per un recull de discursos i cançons dels anys 30, i un quiosc amb facsímils de les publicacions periòdiques d'aquells anys. Aquí a Cubelles només podrem veure els plafons i escoltar la música ja que, degut a les dimensions reduïdes de lloc ha estat impossible portar tota l'exposició sencera.
Quiosc amb facsímils

La presentació de l'exposició anirà a càrrec de Núria Jané, una de les comissàries de l'exposició.
Seguirà la presentació una xerrada titulada "Fets i imatges de Cubelles durant la II República", realitzada per Joan Vidal i Antoni Pineda. En aquesta xerrada es projectarà un power point amb imatges de l'arxiu d'Antoni Pineda, de Joan Vidal, de l'Arxiu del Govern Civil i de l'Arxiu Municipal de Cubelles.

Dia: 15 d'abril de 2011
Hora: 20:00
Lloc: Rectoria (Cubelles)

Us esperem a Tots i Totes!