dijous, 7 de juliol del 2011

Quaderns de patrimoni del Garraf núm. 14

Ja podeu adquirir els Quaderns de Patrimoni del Garraf número 14. El podreu adquirir a la Oficina de Turisme de Cubelles o llegir a la biblioteca municipal.

Com sempre, L'Ajuntament de Cubelles ha participat en aquest nou número. A continuació un extracte dels articles i els noticies del nostre municipi:

BREUS
  • Xerrada Què és l'arxiu municipal?. Notícia sobre la xerrada que va fer l'arxivera de l'Arxiu Municipal de Cubelles mitjançant les tres definicions de la paraula Arxiu. Organitzada pel Grup d'Estudis Cubellencs Amics del Castell.
  • Resultat de la digitalització a l'Arxiu municipal de Cubelles. Es donen les xifres finals de la digitalització duta a terme gràcies als Plans extraordinaris d'Ocupació.
  • Adequació de la museografia a l'Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel. Projectes que es duran a terme en els propers mesos d'adequació del museu: dotació de noves vitrines, restauració, ampliació de la col·lecció...
  • Pròximes millores al Castell de Cubelles. Nova destinació de la subvenció per la remodelació del castell, que per comptes de dedicar-la a la plaça, es destinarà a remodelar la primera planta del castell per tal de fer-lo visitable ben aviat.
RECERCA I INVESTIGACIÓ
  • El patrimoni dels Prats, moliners de Cubelles. Article escrit pel Grup d'Estudis Cubellencs Amics del Castell, on es descriu la situació patrimonial del Molí d'en Prats (actual Molí de la Palma), mitjançant un inventari de 1728.
  • Les ordinacions del mostassaf de Cubelles (Part II). Article escrit per Núria Jané, arxivera de l'Arxiu municipal de Cubelles. En aquesta segona part es tracten les ordinacions relatives als pesos i mesures, la qualitat del pa, a la acumulació de mercaderies per part dels revenedors i els drets que tenien els multats de recórrer les penes imposades.
  • Cuidant els recs de Cubelles (Part II). També escrit per Núria Jané, es parla sobre la resta de molins que figuraven a la concòrdia: el Molí de l'Estaper, el de la Palma i el Molí del Priorat de Sant Pere. També es parla dels regants que varen fer concòrdia al 1599 i els denunciats a meitats del s. XVII, entre ells el propietari de Cal Baró.
TENDÈNCIES I EXPERIÈNCIES
  • Préstec d'objectes del Charlie Rivel a Arts Santa Mònica.  Article escrit per Mònica Fuster, responsable de l'Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel. S'han prestat diversos objectes de l'exposició i s'ha facilitat la consulta del llegat de Charlie Rivel, que conforma un fons personal de l'Arxiu Municipal de Cubelles.
EINES PER APRENDRE
  • Les visites pedagògiques de Charlie Rivel. També escrit per Mònica Fuster, fa un repàs a les diverses activitats pedagògiques que organitza l'Exposició, tant amb mitjans propis, com amb la col·laboració d'altres departaments de l'Ajuntaments o de particulars: passejada pel nucli antic, taller de maquillatge, taller de clown, taller de malabars, etc.
SABIES QUE...
  • Sabies que la samarreta vermella de Charlie Rivel té la seva història?. Anècdota sobre perquè la samarreta vermella era tan llarga.