dimecres, 4 de setembre del 2013

Activitats entorn l'11 de setembre de 2013

A continuació us deixo algunes de les activitats programades per tot el país referent a la guerra de successió, organitzades entorn l'11 de setembre d'aquest any. Són activitats de caire històric i cultural i per tots els públics. En especial destaquem les recreacions històriques que ens permeten explicar visualment el que va passar a  la nostra canalla. 

6 setembre

Ruta històrica pel Mataró de 1714

Organitzada per Omnium Mataró Maresme. De la mà de Joan Giménez, es farà un recorregut pels llocs de la ciutat que més pes van tenir fa 300 anys. La Sala Cabanyes farà teatralitzacions d'algunes escenes. 

L'activitat també es farà el dia 7 de setembre
Preu: activitat gratuïta, places limitades
Punt de trobada: Plaça de Can Xammar
Reserva de places: 937981716 o mataro@omnium.cat 



Festa dels Miquelets a Olesa de Montserrat (6 i 7 de setembre)

Festa de recreació històrica creada a redós del Memorial 158, espai que Olesa de Montserrat a dedicat als 158 soldats austriacistes originaris d'Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya, morts a Olesa entre 1706 i 1714, en el transcurs de la guerra de successió. 

Miquelets d'Olesa fa la recreació històrica del Regiment de fusellers voluntaris del Coronel Joan Vilà i Ferrer, companyia de miquelets de la Catalunya Central que lluità defensant la causa austriacista de Carles III.

Actes 
Dia 6 de setembre
  1. Presentació del llibre 1714 El setge de Barcelona, de Francesc Xavier Hernàndez i Cardona, tot seguit de la presentació del programa d'actes. A l'auditori de la Casa de Cultura, a les 7 de la tarda
  2. Inauguració de l'exposició "Als defensors de la llibertat". Exposició cedida pel Memorial 1714. A la Casa de Cultura, a dos quarts de 9 del vespre. 
Actes 
Dia 7 de setembre

  1. Recreació del Campament de Miquelets. A partir de les 9 del matí a la plaça de les Fonts i a la Placeta de Joan Povill. 
  2. Recreació del campament borbònic. A partir de les 9 del matí a la plaça Nova
  3. La cuina dels olesans dels segle XVIII. Mostra de ceràmica del segle XVIII i visita comentada de les peces i materials, a càrrec de Jaume Morera. A les 11 del matí al Centre muntanyenc i de recerques Olesà. 
  4. Ronda dels miquelets. Ronda de vigilància dels miquelets pels carrers de la vila i les parades del mercat barroc. Arribada al campament i mostra d'instrucció militar. Explicació didàctica a càrrec d'un fusell d'època. A les 12 del matí a la Casa de Cultura, Anselm Clavé, Alfons Sala i Plaça de les Fonts. 
  5. Batalla i captura del "capitán Maria". Recreació del combat entre els miquelets d'Ermengol Amill i l'exèrcit borbònic prop de la vila d'Olesa. Captura del sanguinari capitost borbònic i empresonament a la torre de la presó. A la una del migdia, a la plaça nova. 
  6. Trobada de miquelets i seguici popular. Trobada dels regiments de les associacions
    de recreació històrica Miquelets de Catalunya. Discurs abrandat a la tropa per part del coronel Antoni Desvalls, marquès del Poal i hissada de la bandera negra al balcó de l'Ajuntament. Tot seguit, seguici popular pels carrers del poble. A les 18:45, repic de campanes amb el "Toc del somatent". A partir de 3/4 de 6 de la tarda a la Plaça Fèlix Figueras i Aragay. 
  7. Homenatge al Memorial 158, a davant del monument, a les 7 de la tarda. 
  8. Catalunya a ultrança!, a l'Església de Santa Maria. Recreació del consell de Guerra de l'exèrcit català d'exterior presidit pel Coronel Antoni Desvalls, succeït a la vila d'Olesa de Montserrat el 20 i 21 d'agost de 1714. A continuació, La justícia del poble, a la plaça nova. Lectura del memorial de crims i atrocitats comeses pel sanguinari capitost borbònic conegut com "el capitán Maria" i execució de la sentència popular. A partir d'un quart de 9 del vespre. 


7 setembre

Inauguració de l'exposició Catalunya i la Guerra de Successió

El Castell de Cardona acollirà l'exposició Catalunya i la Guerra de Successió, organitzada conjuntament pel Comissariat del Tricentenari i el Museu d'història de Catalunya. L'acte comptarà amb la presència de l'alcalde Cardona i el comissari del Tricentenari, i se celebrarà a la casamata del Castell de Cardona. 

Lloc: Casamata Castell de Cardona
Preu: gratuït
Hora: 1 del migdia.



Reconstrucció històrica a Dalt la Vila (Badalona)

A les 8 del vespre, desfilada de les tropes d'austriacistes que recorrerà els carrers de Dalt la Vila fins a la seu de l'Associació de Veïns del Centre d'Espai on a les 9 de la nit es farà una xerrada d'Eva Serra, experta en la Guerra de Successió


8 de setembre

Itinerari urbà Barcelona 1714

Aquest 8 de setembre el Museu d'història de Catalunya organitza una passejada pels escenaris barcelonins a través de l'itinerari Barcelona 1714. La visita és gratuïta, però és imprescindible reservar al telèfon 932254244 o a l'adreça electrònica mhcvisites.cultura@gencat.cat   Les places són limitades. 

Més informació: 

XII  Festa barroca de Moià: Retorn al 1714

Un dia com fa 300 anys entorn a l'església parroquial i el nucli antic de Moià. S'organitzen les següents activitats: 

  • Jornada de portes obertes a la Casa Rafael Casanova. De 10 del matí a dos quarts de dues i de 4 a 7 de la tarda. 
  • Desfilada de soldats i tronada de canons. Demostracions del maneig d'armes de foc del segle XVIII. A la Plaça Major, a la 1 del migdia. 
  • Elecció del conseller en cap. El 30 de novembre de 1713, amb la ciutat assetjada, té lloc la renovació dels càrrecs del Consell de Cent i Rafel Casanova resulta elegit Conseller en Cap. A les 7 de la tarda, a la Plaça Major. 
  • Darrera Junta de Guerra. A primers de setembre de 1714 l'assalt a Barcelona és imminent i el duc de Berwick exigeix la rendició de la ciutat. Casanova i el general Villarroel, concients de la gravetat de la situació, proposen obrir negociacions per mirar d'obtenir una treva. A 2/4 de 9 del vespre, a la Plaça Major. 
  • Onze de setembre. El Conseller en cap, que porta la bandera de Santa Eulàlia, cau ferit en l'atac al baluard de Sant Pere. A la plaça de Can Rocafort, tot seguit de la recreació anterior. 
Més informació: http://www.festacatalunya.cat/index.php?md=documents&accio=descarregar&id=4716&lg=cat 


11 de setembre

Jornada de portes obertes al Museu d'història de Catalunya

El Museu d'història de Catalunya celebra una jornada de portes obertes el dia 11 de setembre i també visites guiades als espais dedicats a la Guerra de Successió. Les visites guiades es faran cada mitja hora a partir de dos quarts d'onze i fins a dos quarts de dues. 
Més informació: 

Jornada de portes obertes a la Casa Rafael Casanova. De 10 del matí a dos quarts de dues i de 4 a 7 de la tarda. Moià. 


13 de setembre

Els herois de 1714

Xerrada històrica Els herois de 1714, a càrrec de Francesc Serra. En el marc de l'Aplec de Cardona 2013. 
Lloc: Cardona, Plaça del Mercat
Hora: 7 de la tarda
Preu: activitat gratuïta

Viurem lliures o morirem

Recreació històrica en el marc de l'Aplec de Cardona 2013. Sortida de la plaça del mercat, pujada al castell amb els primera quadres escènics. A la col·legiata Sant Francesc, representació de Viurem lliures o morirem. En acabar, al pati ducal, interpretació cantada de la Marxa del 18 de setembre i baixada de torxes fins a la plaça del Mercat. 
Hora: 1/4 de 9 del vespre
Lloc: Plaça del Mercat / col·legiata de Sant Vicenç
Preu: 10 €
Reserva d'entrades: info@18desetembre.cat o 658103901 (Maria). Recollida i venda d'entrades a la plaça del mercat el mateix dia de la recreació a partir d'1/4 de 8 del vespre. 
Es fa una segona representació el 14 de setembre, a 1/4 de 9 del vespre


15 de setembre

Cardona 1714, la fortalesa inexpugnable

Visita extraordinària Cardona 1714, la fortalesa inexpugnable. Itinerari guiat per la fortalesa de Cardona a fi de conèixer el paper clau que tingué durant la Guerra de Successió, el darrer baluard dels drets històrics de Catalunya. Activitat en el marc de l'aple Cardona 2013.
Durada: 2 hores
Preu: activitat gratuïta
Punt de trobada: pati ducal del castell de Cardona. 
Informació i reserves: oficinaturisme@cardona.cat, 938692798.


19 de setembre

Presentació del llibre Cicatrius 1714

Presentació del llibre d'Andreu Martín, editat per Edicions Bromera. Hi intervindran Agustí Alcoberro, director del Museu d'història de Catalunya; Jordi Mata, autor de l'apèndix històric inclòs en el llibre; i Andreu Martín, autor del llibre. 

L'acte es farà al Museu d'història de Catalunya, a les 7 de la tarda. 

És una novel·la històrica, premi Ciutat de Badalona 2013. 

El 3 d’abril de 1714, quan les bombes comencen a caure sobre Barcelona, Lluís Sistach descobreix amb horror la bestialitat de la guerra. En una ciutat plena de banderes amb el lema «Viurem lliures o morirem», Lluís no entén que la seva família es traslladi a Badalona per seguretat. Convençut que el pare és un traïdor i que fugir és de botiflers i covards, el noi sent una atracció irresistible pel món dels espies. Sospita que una de les criades passa informació sobre els enemics, però no pot imaginar els secrets que s’amaguen a la seva pròpia casa. Llegeix un fragment.