dijous, 31 d’agost del 2017

Comptabilitzades les postals de Can Travé

Una de les tasques que hem realitzat aquests dies des de l'arxiu municipal de Cubelles ha estat la de comptabilitzar i preclassificar les postals presents en aquest fons. Es tracta de postals des del 1890 fins al 2005, una bona part d'elles circulades.

La família Travé-Maristany va col·leccionar aquestes postals, moltes d'elles comprades com a col·lecció específica, però una gran part a través de les postals que havien rebut i de postals que els havien donat altres membres de la seva família extensa. No es descarta la possibilitat que algunes de les que estan circulades fossin adquirides en antiquaris. 

A banda de la col·lecció en si, les postals són molt interessants perquè documenten part de la seva vida privada, difícilment analitzable únicament a través de documentació més oficial. Aquestes postals de caire privat reforçaran tota la col·lecció de cartes privades que també compta el fons.

El recompte provisional de postals és el següent:

Postals no circulades: 4056 postals
Postals circulades: 3.382 postals.
D'aquestes postals escrites, en tenim 921 rebudes pel matrimoni Travé-Maristany; 1.017 de rebudes pel matrimoni Eduardo Alfonso i Lolín Travé, cosí i germana de Frederic Travé, respectivament; 445 del matrimoni Emilio Alfonso, cosí de Frederic Travé, i Pilar Loredo; i 501 de Concha Ibarra, mare de Maria Antonia Maristany.

En breu farem l'adquisició de fundes especials de conservació per a l'arxivament. Les arxivarem amb agrupació de destinatari, per remitent i per data. Ens ajuda a identificar el remitent, en especial pel que fa a les postals del matrimoni Travé-Maristany i dels comtes de Lavern, pares de la Sra. Tona Maristany, el Sr. Santi Martí Maristany, nebot i afillat de la Sra. Maristany. No es descarta que, en un futur, se'n localitzin més, ja que encara hi ha una bona quantitat del fons pendent de revisió.

D'entre les postals, una curiositat. Hem pogut localitzar un total de 90 postals de Cubelles, tant en color com en blanc i negre. Algunes de les postals ja les havíem pogut veure a través de les exposicions de fotografia del Sr. Antoni Pineda, però el fet que provinguin de postals ens dóna dades importants sobre l'autoria i els seus dret. Sobre aquestes 90, aquest mateix any n'hem previst la digitalització.