dimarts, 19 d’octubre del 2010

De visita - 8 de juny de 1949-

Durant la dècada del 1940 i 1950, Francisco Franco féu dues visites oficials i una de privada a Vilanova i la Geltrú. La primera tingué lloc el 30 de gener de 1942. La segona visita oficial va ser el 8 de juny de 1949. Franco feia una estada a Barcelona i aprofità l’avinentesa per desplaçar-se a Vilanova i la Geltrú per visitar la fàbrica Pirelli. La fàbrica ja es trobava del tot reconstruïda dels desperfectes provocats "por la voladura efectuada por el ejército rojo en retirada", segons deien les cròniques oficials.

Seguim l'article de Francesc Foguet, publicat a Del Penedès (hivern 2005-2006), on explica la visita de Franco:
"Com en la primera estada del dictador a la ciutat, la premsa parlava del caràcter «apoteósico» de l'esdeveniment: tota la ciutat esperava Franco al llarg de la carretera i de la Rambla Pirelli, i banderes, arcs triomfals i flors innumerables guarnien l'itinerari de benvinguda. El Caudillo fou rebut per Antoni Ferrer Fi, alcalde de la ciutat i cap local del Movimiento, «autoritats, falangistes i molt de públic».
Acompanyat per l'alcalde, que li va lliurar la vara (símbol inequívoc del poder de la ciutat), es dirigí a peu a la factoria de Pirelli. Durant aquest breu passeig, respongué les aclamacions de la multitud saludant amb la mà i fent lluir el seu somriure sinistre. A l'entrada de la fàbrica, els senyors Josep Bertran Musitu, financer i consumat franquista. Cario Terzi Fugazza, director executiu de Pirelli, i Guillermo de Azcoitia, director general, a més d'altres directrius de l'empresa, el saludaren i l'acompanyaren per diferents seccions de la factoria, on els treballadors estaven al peu del canó. Acabada la visita, el Caudillo se'n va anar cap a Sitges."
Així ho publicava el diari de Vilanova el dia 11 de juny de 1949.

Imatge: Xacpremsa (Diari de Vilanova, Arxiu Comarcal del Garraf)

En el nostre arxiu també tenim un exemple de la crida que es va fer a les poblacions del voltant per tal que la gent es desplacés fins a Vilanova. Aquest ban ens l'ha fet arribar en Xavier Martínez.


El cost del despaçament va ser de 55 pessetes, quantitat que es va veure reflectida en els manaments de pagament d'aquell any.