dilluns, 3 de gener del 2011

Quaderns de patrimoni del Garraf

Ja podeu adquirir l'últim número dels Quaderns de patrimoni del Garraf a la oficina de Turisme de Cubelles. Aquest número conté diversos i interessants articles i notícies sobre Cubelles.

Breus:
- Exposició Els Rivel. Un segle de circ, que organitza el Centre d'Art Santa Mònica. Aquesta exposició s'inaugurarà a finals de gener. l'Exposició Permanent del Pallasso i l'Arxiu municipal han cedit imatges i objectes diversos del llegat de Charlie Rivel per l'exposició.

Miscel·lània:
- Segona part de l'article "Els itineraris de la memòria", en el qual es fa un repàs de les restes patrimonials i del patrimoni immaterial que es senyalitzarà. Al quadern 12 s'explicava l'Itinerari de la Defensa de la Costa i en aquest quadern es parla de l'Itinerari del Vesper de la Gloriosa i de l'Itinerari del Front al Penedès. Escrit per Núria Jané, historiadora i membre de l'equip redactor del Pla redactor (IEP).

- L'Arxiu municipal de Cubelles està digitalitzant part del seu fons, en el qual s'expliquen els treballs que es duen a terme gràcies als plans extraordinaris d'ocupació de la Generalitat de Catalunya. Escrit per Núria Jané, arxivera de l'Ajuntament de Cubelles.

Recerca i investigació:
- Les ordinacions del mostassaf de Cubelles (primera part). Basat en un document que es localitza a l'arxiu de la parròquia de Cubelles, el mostassaf era un càrrec públic que contrastava els pesos i mesures, comprovava la bona qualitat dels queviures, vetllava per l'observança dels preus i per el bon abastiment del mercat. Feia, doncs, una bona tasca per al benefici del comú. Escrit per Núria Jané, arxivera de l'Ajuntament de Cubelles.
- El molí de l'Estapé. Interessant article escrit pel Grup d'Estudis Cubellencs Amics del Castell, el qual fa un repàs del tipus de construcció que és, la distribució interior, una breu història, i altres curiositats.

Tendències i experiències
- Vintè aniversari de l'Exposició de Charlie Rivel. En aquest article, commemoratiu dels 20 anys de la inauguració de l'exposició, es fa un repàs dels diversos espais que ha ocupat, del contingut de la primera exposició, i de les diferències amb l'actual exposició permanent. Escrit per la Mònica Fuster, responsable de l'exposició permanent.

Sabies que...
- Sabies que el 1902 l'Ajuntament de Cubelles tenia una casa per a l'allotjament dels pobles? Escrit per Ivan Vilches, que actualment fa treballs de digitalització a l'Arxiu municipal de Cubelles. l'Ajuntament lloga un local de Vicenç Ràfols per allotjar el creixent nombre de pobres que passaven per la vila.
- Sabies que, el 1891, Cubelles ja era un poble solidari?  Escrit per Eulàlia Fosch, que actualment fa treballs de digitalització a l'Arxiu Municipal. Arran d'unes inundacions a la província de Toledo, es van recollir 60,15 pessetes entre els veïns i l'ajuntament n'afegí 25 pessetes més.