dimecres, 23 de febrer del 2011

Anuari del Grup d'Estudis Cubellencs

El passat diumenge es va fer entrega a tots els socis i sòcies de l'entitat l'anuari del Grup d'Estudis Cubellencs Amics del Castell, a on podem trobar diversos articles d'història molt interessants.

- Un plànol del segle XVIII de la desembocadura del riu Foix a Cubelles, escrit per Xavier Miret i Magí Miret. En aquest article es dóna a conèixer un plànol manuscrit de Cubelles i dels terrenys que depenien de l'antic Priorat de Sant Pere. S'hi representa el poble de Cubelles, amb les muntanyes de fons, el camí ral, les desembocadures del Foix i del torrent de Santa Maria, una llacuna, tres vaixells i, sobretot, el territori del priorat de Sant Pere, amb diverses peces de terres i construccions, un rec, un molí i la mota de Sant Pere, amb les restes del convent.

- La cuina cubellenca als anys 30 i 40 del passat segle, escrit per Núria Fonoll i Carbonell. Aquest article fa un repàs a les maneres de cuinar, els àpats més importants de l'any i a quin tipus d'aliments eren els principals. I ho fa mitjançant 6 testimonis d'entre 80 i 90 anys que recorden què es menjava a l'època.

- El Molí de l'Estapé, escrit per Xavier Martínez i Roig. En aquest article es parla sobre el tipus de construcció i les parts que composen aquest molí, i les refomes i afegits que s'han anat sobreposant al mas originari; les formes de moldre usades per aquest molí i el seu desenvolupament al llarg del temps, lligat amb l'escassedat de l'aigua i amb l'existència d'altres molins a la zona; un repàs a la història del molí des de les primeres referències, al 1570, fins a l'adquisició per la família que hi resideix actualment.

- Memòries, per Antoni Pineda. Continuant en la línia dels últims anys, l'Antoni Pineda ens ofereix una sèrie d'articles que, basats en la seva experiència personals, transcendeixen a l'àmbit col·lectiu. En aquest cas ens parla de la dècada dels cinquanta, en quatre capítols: Castillejos 1951, campament de milícies universitàries; Lluís Albalate i el viatge a València amb Montesa per veure el Barça; Nit de Sant Joan al camp de les Corts; i Tres cubellencs a andorra: Josep Fontbernat i els papers compromesos.

- Notícies sobre Cubelles entre 1851 i 1934, per Antoni Villalta i Antoni Pineda. Secció dedicada a recopil·lar notícies diverses que fan referència a Cubelles, en aquest cas majoritàriament de La Vanguardia.

- Les ordinacions del mostassaf de Cubelles, per Núria Jané. Un dels oficis desapareguts amb el decret de Nova Planta fou el mostassaf, funcionari encarregat de vetllar per la qualitat dels aliments i la correcta aplicació de les mesures. A través d'un document localitzat a l'arxiu parroquial de la parròquia de Santa Maria de Cubelles, podem veure les normes que regien el mostassaf i el seu ofici.

- El síndic personer, per Núria Jané. En aquest breu article es parla de la figura del síndic personer, que era l'encarregat de representar les queixes i reclamacions dels veïns a les reunions dels regidors o allà on fes falta. El síndic personer es va implantar arran d'una reforma de Carles III al 1767. Per exemplificar-ho es transcriuen dos documents que mostren l'activitat del Síndic personer.