dimarts, 19 de novembre del 2013

La vida al Penedès històric

El proper divendres 22 de novembre, a la rectoria de Cubelles, es presenta el llibre "La vida quotidiana al Penedès històric"

Aquest llibre és el recull de les comunicacions que es van presentar al IV Seminari d'història que portava el mateix títol, organitzat per la secció d'història de l'Institut d'Estudis Penedesencs. 

La presentació anirà a càrrec de Daniel Sancho París, cap de la Secció d'història de l'IEP. És un acte organitzat per l'IEP en col·laboració amb el Grup d'Estudis Cubellencs "Amics del Castell"


Més informació:
 http://danielsanchoparis.blogspot.com.es/2013/11/la-vida-quotidiana-al-penedes-historic.html
http://www.iepenedesencs.org/nova/acte.php?id=875#dalt

dilluns, 14 d’octubre del 2013

Presentació del llibre La repressió franquista al Garraf

El proper divendres 18 d'octubre, a dos quarts de 8 del vespre, es presenta el llibre La repressió franquista al Garraf, a la rectoria. 

És un llibre de Ramon Arnabat (dir.), Arnau López, Pere Ros, Josep Solé i Nàdia Varo, publicat per l'Institut d'Estudis Penedesencs.


La repressió va ser un element consubstancial al règim franquista, des dels seus inicis i fins a la seva desaparició (1939-1975). El seu objectiu era doble: d’una banda, fer desaparèixer de la vida pública l’enemic, ja fos afusellant-lo, tancant-lo a la presó, fent-lo treballar als batallons de treballadors, o fent-lo marxar a l’exili. I, d’altra altra, atemorir la resta de la població. Per aconseguir-ho utilitzà tot tipus de mitjans: execucions sumàries, afusellaments legals, judicis sumaríssims, judicis de responsabilitats polítiques, multes, empresonaments, camps de treball i de concentració…
Aquest llibre analitza la repressió franquista a la comarca del Garraf, tant d’àmbit general, com municipal i personal, i és el resultat d’una exhaustiva recerca oral i documental.

Aquesta presentació és una de les activitats que fan el Grup d'Estudis Cubellencs "amics del castell", i anirà a càrrec d'alguns dels seus autors. Amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Penedesencs. 

dimarts, 1 d’octubre del 2013

Fotografies Caminada Cubelles-Cunit

A continuació us deixo algunes fotografies fetes a la caminada Cubelles-Cunit el passat diumenge 29 de setembre.



























dimecres, 25 de setembre del 2013

Ruta cultural patrimonial Cubelles - Cunit

El proper 29 de setembre (diumenge) hem organitzat una sortida a peu pels municipis de Cubelles i Cunit. Aquest acte es fa en el marc de les Jornades Europees de Patrimoni a Catalunya i està organitzat pels ajuntaments de Cubelles i de Cunit i amb la col·laboració del Grup d'Estudis Cubellencs "Amics del Castell" i pel Grup d'Estudis Cunitenc "Delmacio de Conito"

Dia: 29 de setembre, diumenge
Hora: 2/4 de 10 del matí
Punt de trobada: Plaça del mercat de Cubelles
Preu: Activitat gratuïta i sense inscripció


Ruta guiada per diversos elements patrimonials dels dos municipis, amb les explicacions històriques de Xavier Martínez del Grup d’Estudis Cubellencs “Amics del castell” i de Jaume Casañas del Grup d’Estudis Cunitencs “Delmacio de Conito”. El punt d’arribada serà a la plaça de Catalunya de Cunit. La tornada es podrà fer amb transport públic, particular o a peu. Es visitarà per dins Mas d’en Pedro i l’església de Sant Cristòfor de Cunit.

divendres, 6 de setembre del 2013

Les festes medievals d'Arles de Tec

Aquest 10 de setembre, a les 8 del vespre al Centre social, s'inaugura l'exposició fotogràfica "Les festes medievals d'Arles de Tec". Aquesta exposició, a càrrec d'Antoni Pineda és una activitat del Grup d'Estudis Cubellencs Amics del castell. 

l'Acte s'emmarca en la commemoració dels 20 anys de l'agermanament entre Arles de Tec i Cubelles per part dels nostres respectius ajuntament. L'exposició és un recull de fotografies fetes el 6 de setembre de 1992 a Arles, quan una cinquantena de cubellencs s'hi van desplaçar per tal d'assistir a les festes medievals d'aquella població del Vallespir. Un espectacle realitzat pels propis arlesencs, amb representacions de l'època medieval, que mostraven els problemes que patien els pagesos d'aleshores i les revoltes que protagonitzaren entre les anys 1228 i 1237. 

Dia: 10 de setembre (dimarts)
Hora: 8 del vespre
Lloc: Centre social

Podeu visitar l'exposició fins a finals de setembre dins l'horari d'obertura del centre social. 

dimecres, 4 de setembre del 2013

Activitats entorn l'11 de setembre de 2013

A continuació us deixo algunes de les activitats programades per tot el país referent a la guerra de successió, organitzades entorn l'11 de setembre d'aquest any. Són activitats de caire històric i cultural i per tots els públics. En especial destaquem les recreacions històriques que ens permeten explicar visualment el que va passar a  la nostra canalla. 

6 setembre

Ruta històrica pel Mataró de 1714

Organitzada per Omnium Mataró Maresme. De la mà de Joan Giménez, es farà un recorregut pels llocs de la ciutat que més pes van tenir fa 300 anys. La Sala Cabanyes farà teatralitzacions d'algunes escenes. 

L'activitat també es farà el dia 7 de setembre
Preu: activitat gratuïta, places limitades
Punt de trobada: Plaça de Can Xammar
Reserva de places: 937981716 o mataro@omnium.cat 



Festa dels Miquelets a Olesa de Montserrat (6 i 7 de setembre)

Festa de recreació històrica creada a redós del Memorial 158, espai que Olesa de Montserrat a dedicat als 158 soldats austriacistes originaris d'Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya, morts a Olesa entre 1706 i 1714, en el transcurs de la guerra de successió. 

Miquelets d'Olesa fa la recreació històrica del Regiment de fusellers voluntaris del Coronel Joan Vilà i Ferrer, companyia de miquelets de la Catalunya Central que lluità defensant la causa austriacista de Carles III.

Actes 
Dia 6 de setembre
  1. Presentació del llibre 1714 El setge de Barcelona, de Francesc Xavier Hernàndez i Cardona, tot seguit de la presentació del programa d'actes. A l'auditori de la Casa de Cultura, a les 7 de la tarda
  2. Inauguració de l'exposició "Als defensors de la llibertat". Exposició cedida pel Memorial 1714. A la Casa de Cultura, a dos quarts de 9 del vespre. 
Actes 
Dia 7 de setembre

  1. Recreació del Campament de Miquelets. A partir de les 9 del matí a la plaça de les Fonts i a la Placeta de Joan Povill. 
  2. Recreació del campament borbònic. A partir de les 9 del matí a la plaça Nova
  3. La cuina dels olesans dels segle XVIII. Mostra de ceràmica del segle XVIII i visita comentada de les peces i materials, a càrrec de Jaume Morera. A les 11 del matí al Centre muntanyenc i de recerques Olesà. 
  4. Ronda dels miquelets. Ronda de vigilància dels miquelets pels carrers de la vila i les parades del mercat barroc. Arribada al campament i mostra d'instrucció militar. Explicació didàctica a càrrec d'un fusell d'època. A les 12 del matí a la Casa de Cultura, Anselm Clavé, Alfons Sala i Plaça de les Fonts. 
  5. Batalla i captura del "capitán Maria". Recreació del combat entre els miquelets d'Ermengol Amill i l'exèrcit borbònic prop de la vila d'Olesa. Captura del sanguinari capitost borbònic i empresonament a la torre de la presó. A la una del migdia, a la plaça nova. 
  6. Trobada de miquelets i seguici popular. Trobada dels regiments de les associacions
    de recreació històrica Miquelets de Catalunya. Discurs abrandat a la tropa per part del coronel Antoni Desvalls, marquès del Poal i hissada de la bandera negra al balcó de l'Ajuntament. Tot seguit, seguici popular pels carrers del poble. A les 18:45, repic de campanes amb el "Toc del somatent". A partir de 3/4 de 6 de la tarda a la Plaça Fèlix Figueras i Aragay. 
  7. Homenatge al Memorial 158, a davant del monument, a les 7 de la tarda. 
  8. Catalunya a ultrança!, a l'Església de Santa Maria. Recreació del consell de Guerra de l'exèrcit català d'exterior presidit pel Coronel Antoni Desvalls, succeït a la vila d'Olesa de Montserrat el 20 i 21 d'agost de 1714. A continuació, La justícia del poble, a la plaça nova. Lectura del memorial de crims i atrocitats comeses pel sanguinari capitost borbònic conegut com "el capitán Maria" i execució de la sentència popular. A partir d'un quart de 9 del vespre. 


7 setembre

Inauguració de l'exposició Catalunya i la Guerra de Successió

El Castell de Cardona acollirà l'exposició Catalunya i la Guerra de Successió, organitzada conjuntament pel Comissariat del Tricentenari i el Museu d'història de Catalunya. L'acte comptarà amb la presència de l'alcalde Cardona i el comissari del Tricentenari, i se celebrarà a la casamata del Castell de Cardona. 

Lloc: Casamata Castell de Cardona
Preu: gratuït
Hora: 1 del migdia.



Reconstrucció històrica a Dalt la Vila (Badalona)

A les 8 del vespre, desfilada de les tropes d'austriacistes que recorrerà els carrers de Dalt la Vila fins a la seu de l'Associació de Veïns del Centre d'Espai on a les 9 de la nit es farà una xerrada d'Eva Serra, experta en la Guerra de Successió


8 de setembre

Itinerari urbà Barcelona 1714

Aquest 8 de setembre el Museu d'història de Catalunya organitza una passejada pels escenaris barcelonins a través de l'itinerari Barcelona 1714. La visita és gratuïta, però és imprescindible reservar al telèfon 932254244 o a l'adreça electrònica mhcvisites.cultura@gencat.cat   Les places són limitades. 

Més informació: 

XII  Festa barroca de Moià: Retorn al 1714

Un dia com fa 300 anys entorn a l'església parroquial i el nucli antic de Moià. S'organitzen les següents activitats: 

  • Jornada de portes obertes a la Casa Rafael Casanova. De 10 del matí a dos quarts de dues i de 4 a 7 de la tarda. 
  • Desfilada de soldats i tronada de canons. Demostracions del maneig d'armes de foc del segle XVIII. A la Plaça Major, a la 1 del migdia. 
  • Elecció del conseller en cap. El 30 de novembre de 1713, amb la ciutat assetjada, té lloc la renovació dels càrrecs del Consell de Cent i Rafel Casanova resulta elegit Conseller en Cap. A les 7 de la tarda, a la Plaça Major. 
  • Darrera Junta de Guerra. A primers de setembre de 1714 l'assalt a Barcelona és imminent i el duc de Berwick exigeix la rendició de la ciutat. Casanova i el general Villarroel, concients de la gravetat de la situació, proposen obrir negociacions per mirar d'obtenir una treva. A 2/4 de 9 del vespre, a la Plaça Major. 
  • Onze de setembre. El Conseller en cap, que porta la bandera de Santa Eulàlia, cau ferit en l'atac al baluard de Sant Pere. A la plaça de Can Rocafort, tot seguit de la recreació anterior. 
Més informació: http://www.festacatalunya.cat/index.php?md=documents&accio=descarregar&id=4716&lg=cat 


11 de setembre

Jornada de portes obertes al Museu d'història de Catalunya

El Museu d'història de Catalunya celebra una jornada de portes obertes el dia 11 de setembre i també visites guiades als espais dedicats a la Guerra de Successió. Les visites guiades es faran cada mitja hora a partir de dos quarts d'onze i fins a dos quarts de dues. 
Més informació: 

Jornada de portes obertes a la Casa Rafael Casanova. De 10 del matí a dos quarts de dues i de 4 a 7 de la tarda. Moià. 


13 de setembre

Els herois de 1714

Xerrada històrica Els herois de 1714, a càrrec de Francesc Serra. En el marc de l'Aplec de Cardona 2013. 
Lloc: Cardona, Plaça del Mercat
Hora: 7 de la tarda
Preu: activitat gratuïta

Viurem lliures o morirem

Recreació històrica en el marc de l'Aplec de Cardona 2013. Sortida de la plaça del mercat, pujada al castell amb els primera quadres escènics. A la col·legiata Sant Francesc, representació de Viurem lliures o morirem. En acabar, al pati ducal, interpretació cantada de la Marxa del 18 de setembre i baixada de torxes fins a la plaça del Mercat. 
Hora: 1/4 de 9 del vespre
Lloc: Plaça del Mercat / col·legiata de Sant Vicenç
Preu: 10 €
Reserva d'entrades: info@18desetembre.cat o 658103901 (Maria). Recollida i venda d'entrades a la plaça del mercat el mateix dia de la recreació a partir d'1/4 de 8 del vespre. 
Es fa una segona representació el 14 de setembre, a 1/4 de 9 del vespre


15 de setembre

Cardona 1714, la fortalesa inexpugnable

Visita extraordinària Cardona 1714, la fortalesa inexpugnable. Itinerari guiat per la fortalesa de Cardona a fi de conèixer el paper clau que tingué durant la Guerra de Successió, el darrer baluard dels drets històrics de Catalunya. Activitat en el marc de l'aple Cardona 2013.
Durada: 2 hores
Preu: activitat gratuïta
Punt de trobada: pati ducal del castell de Cardona. 
Informació i reserves: oficinaturisme@cardona.cat, 938692798.


19 de setembre

Presentació del llibre Cicatrius 1714

Presentació del llibre d'Andreu Martín, editat per Edicions Bromera. Hi intervindran Agustí Alcoberro, director del Museu d'història de Catalunya; Jordi Mata, autor de l'apèndix històric inclòs en el llibre; i Andreu Martín, autor del llibre. 

L'acte es farà al Museu d'història de Catalunya, a les 7 de la tarda. 

És una novel·la històrica, premi Ciutat de Badalona 2013. 

El 3 d’abril de 1714, quan les bombes comencen a caure sobre Barcelona, Lluís Sistach descobreix amb horror la bestialitat de la guerra. En una ciutat plena de banderes amb el lema «Viurem lliures o morirem», Lluís no entén que la seva família es traslladi a Badalona per seguretat. Convençut que el pare és un traïdor i que fugir és de botiflers i covards, el noi sent una atracció irresistible pel món dels espies. Sospita que una de les criades passa informació sobre els enemics, però no pot imaginar els secrets que s’amaguen a la seva pròpia casa. Llegeix un fragment. 

dimarts, 11 de juny del 2013

Presentació llibre La Nissaga dels Rovirosa

Us deixo unes imatges de la presentació del llibre La Nissaga dels Rovirosa, que es feu a Cubelles el passat 7 de juny. 



La rectoria estava plena per escoltar a l'autora i poder adquirir el llibre. La taula presidencial, composada ( de dreta a esquerra) per Joan Vidal, Núria Rovirosa i Xavier Martínez. 

 Joan Vidal va presentar l'acte i va explicar les Rovirosa que varen destacar als segles XIX i XX al nostre poble: representants polítics (alcaldes, regidors), destacats membres de la societat, com Presidents de societats, etc. 


 Xavier Martínez va explicar i situar històricament Rocacrespa i els Rovirosa, sobretot pel que fa als segles XVI, XVII i XVIII. Aquesta es basà sobretot en documentació que resta dipositada a l'Arxiu parroquial de Santa Maria de Cubelles. 




 I finalment l'autora va explicar com va investigar el seu arbre genealògic per arribar a conformar el llibre. La història va començar amb la voluntat de saber on estava enterrada la seva àvia i, mica en mica, va anar estirant del fil del cognom fins a veure que provenia de Calafell (al segle XV), passant per Rocacrespa (XVI-XVII), Olèrdola, Vilafranca i finalment Barcelona. 

Aprofitem l'avinentesa per anunciar que el proper dimarts emetrem al Traient la pols uns extractes d'aquesta presentació, donat que fou molt interessant. 


divendres, 31 de maig del 2013

Congrés "Després de la Nova Planta"

Us informem que ja s'ha obert el termini per la presentació de comunicacions al IX Congrés de la CCEPC, el qual està emmarcat en els actes del tricentenari dels fets de 1714. Portarà per títol Després de les Noves Plantes: canvis i continuïtats a les terres de parla catalana.

Es farà els propers dies 21 i 22 de febrer de 2014 a Cervera i pretén promoure i posar en comú la recerca feta des de la perspectiva del món local sobre el que va significar la ruptura de les Noves Plantes allà on van ésser aplicades, sobre la transcendència de les transformacions polítiques, econòmiques, socials i culturals que van viure i protagonitzar al llarg del s. XVIII les successives generacions de persones que varen viure al conjunt dels territoris de parla catalana. 

Es desenvoluparà en 4 àmbits: 

1. Sistema polític i elits locals: règim municipal, hisendes locals i fiscalitat. 
2. Una economia en transformació: especialitzacions productives, xarxes comercials i dinàmiques locals. 
3. Transformacions socials i conflictivitat: mobilitat social, xarxes de relació familiar i espais de sociabilitat. 
4. Cultura popular i renovació de les idees: llengua, ensenyament, producció científica i literària

Es podran presentar comunicacions en qualsevol d'aquests àmbits en els terminis següents: 

20 de setembre: inscripció del títol de la comunicació i resum de 1000 caràcters. 
10 de gener de 2014: lliurament del text sencer de la comunicació, amb una extensió màxima de 30.000 caràcters, notes incloses. 

Per enviar textos i informació: ccepc@iec.cat 
Informació: 939248585 (Ext. 131)
Més informació aquí.


dijous, 30 de maig del 2013

Noves incorporacions a la biblioteca de l'arxiu

Us donem a conèixer dues noves obres que tenim a disposició a la biblioteca de l'arxiu municipal. Obres que estan relacionades amb Cubelles. 

La nissaga dels Rovirosa. Un viatge pel Penedès 1461-2011

Llibre escrit per Núria Raspall Rovirosa
Publicat per IEP (Núm. 192)

En aquest llibre es ressegueix la vida d'una nissaga al llarg del temps. S'ha pogut saber una bona part de la seva història, les poblacions per on van anar deixant la seva petjada i a què es van dedicar. Un recorregut que va començar el segle XV a Calafell, va continuar per Rocacrespa, a Cubelles, Sant Miquel d'Olèrdola i Vilafranca del Penedès. 

L'obra no només ens ofereix la història de 14 generacions, sinó que situa cadascuna en el període i context històrics dels quals van ser protagonistes directes. 
En el nostre cas, els Rovirosa de Rocacrespa són tractats des de la pàgina 63 a la 110. 

A Cubelles, l'autora el presentarà de la mà del Grup d'Estudis Cubellencs el proper dia 7 de juny, moment que podeu aprofitar per adquirir-lo si us ha agradat. 

La repressió franquista al Garraf


Llibre escrit per Ramon Arnabat (director), Arnau López, Pere Ros, Josep Solé i Nàdia Varo
Publicat per Cossetània Edicions

La repressió va ser un element consubstancial al règim franquista, des dels seus inicis fins a la seva desaparició (1939-1975). El seu objectiu era doble: d'una banda, fer desaparèixer la vida pública de l'enemic, ja fos afusellant-lo, tancant-lo a la presó, fent-lo treballar als batallons de treballadors o fent-lo marxar a l'exili. I d'altra banda, atemorir la resta de la població. Per aconseguir-ho utilitzà tot tipus de mitjans: execucions sumàries, afusellaments legals, judicis sumaríssims, judicis de responsabilitat polítiques, multes, empresonaments, camps de treball i de concentració... 

Aquest llibre analitza la repressió franquista al Garraf en tots aquests conceptes, tant d'àmbit general com municipal i personal i és el resultat d'una exhaustiva recerca oral i documental. 

A més a més, a banda de l'estudi pròpiament dit, també té el llistat de totes les persones represaliades per municipis, amb els noms i cognoms, la condemna, les dades sobre el consell de guerra, etc. 

Si observem els llistats del nostre municipi (Pàg. 186), s'han relacionat 29 persones encausades en consells de guerra i 2 en processos de responsabilitats polítiques, 23 dels quals apareixien en la Causa General. 



dijous, 23 de maig del 2013

Congrés internacional Els tractats d'Utrech: clarors i foscors de la pau

S'ha obert el termini per la presentació de comunicacions per al Congrés internacional Els tractats d'Utrech: clarors i foscors de la pau. La resistència dels catalans. Aquest congrés es realitzarà a Barcelona els dies 9 a 12 d'abril de 2014 com un dels actes de commemoració del tricentenari. 

Podeu presentar la proposta de comunicacions fins el 30 de juny i, un cop acceptades, el text complet s'haurà d'entregar com a molt tard el 30 de novembre. A continuació us deixo la presentació i el contingut del congrés. 


CONGRÉS INTERNACIONAL

Els tractats d’Utrecht: Clarors i foscors de la pau.
La resistència dels catalans

Barcelona, 9 – 12 d’abril de 2014
L’Institut Universitari d’Història Jaume Vicens Vives (UPF) i el Museu d’Història de Catalunya organitzen un congrés internacional que se celebrarà a Barcelona del 9 al 12 d’abril de 2014 sobre Els tractats d’Utrecht: Clarors i foscors de la pau. La resistència dels catalans. La commemoració d’aquell esdeveniment tan important per la història d’Europa ens ha de servir per aprofundir en el coneixement històric del moment i analitzar la seva significació en les relacions internacionals i, de forma més concreta, les seves implicacions per a Espanya i per a Catalunya. El congrés s’articularà en tres eixos temàtics: d’una banda, el context internacional; de l’altra, el context hispànic amb la consolidació de Felip V i del règim borbònic; i, finalment, la resistència catalana de 1713-1714 i la imposició posterior de la Nova Planta borbònica.
Per a la presentació de comunicacions, els interessats hauran d’enviar una proposta d’una pàgina d’extensió a l’adreça electrònica del congrés, congres1714@gencat.cat, abans de l'1 de juliol de 2013. El text definitiu, d’un màxim de 30.000 caràcters amb espais, s’haurà d’entregar complet abans de l’1 de desembre de 2013. Les comunicacions seran sotmeses a revisió del comitè científic del Congrés, que en determinarà l’acceptació.


Programa provisional

9 d’abril de 2014

Conferència d’obertura

Lucien Bély (Université Paris-Sorbonne (Paris IV)
 

Context internacional

Els tractats d’Utrecht i Espanya. 
Joaquim Albareda (Universitat Pompeu Fabra)
Los tratados de Utrecht y el asiento de negros. 
Reyes Fernández Duran
La paz de Utrecht y su impacto en el Río de la Plata.
M. Luz González Mezquita (Universidad Nacional de Mar del Plata)
War of Spanish Succession, War of British Succession: Nuevas Plantas and Perceptions of the Other (c. 1700-1720). 
Cristopher Storrs (University of Dundee)
Information politique dans le contexte d’Utrecht: élaboration et circulation. 
Marion Brétéché (Université Paris-Sorbonne (Paris IV)
Los intereses del Imperio en Utrecht, Rastatt y Baden. 
Friedrich Edelmayer (Universität Wien)
De Barcelona a Belgrad. La Tercera Guerra Turca (1714-1718) i els exèrcits hispànics. 
Agustí Alcoberro (Universitat de Barcelona)
La Grande Guerre du Nord et la guerre de Succession d’Espagne: influences croisées. 
Éric Schnakenbourg (Université de Nantes)
Portugal y las negociaciones de Utrecht. Afirmación dinástica y ambición imperial. 
Pedro Cardim (Universidade Nova de Lisboa)
Mudar todo y permanecer igual. Proyectos, aspiraciones, relaciones internacionales de las élites italianas entre 1706 y 1714. 
Cinzia Cremonini (Università Cattolica del Sacro Cuore)
La réorganisation de la Méditerranée vue de Venise : l'ambassadeur Carlo Ruzzini et la paix d'Utrecht. 
Géraud Poumarède (Université Paris-Sorbonne (Paris IV)
 
10 d’abril de 2014

Context hispànic 

La Nueva Europa de Utrecht-Rastadt según la correspondencia entre Luis XIV y Felipe V. 
José M. Bernardo Ares (Universidad de Córdoba)
De Madrid à Barcelone : l'influence française dans la consolidation du nouveau règne (1702-1714). 
Catherine Desos  (Université de Strasbourg)
La Santa Sede en la estrategia propagandística de la Guerra de Sucesión. 
David González Cruz (Universidad de Huelva)
Rey Católico vs Padre Común: el conflicto entre Felipe V y el papa Clemente XI. 
David Martín Marcos  (UNED)
Provincias italianas y monarquía de España, 1713. 
Antonio Álvarez-Ossorio (Universidad Autónoma de Madrid)
Conseiller le prince : ambassadeurs, ministres et experts autour de Philippe V (1701-1714). 
Guillaume Hanotin (Université Michel de Montaigne Bordeaux 3)
De la vieja a la nueva Planta: cambios y permanencias. 
Pablo Fernández Albaladejo (Universidad Autónoma de Madrid)
Los promotores de la Nueva Planta de Hacienda: culturas políticas encontradas (1713-1726). 
Anne Dubet (Université Blaise Pascal - Clermont Ferrand)
Los cambios militares tras los Decretos de Nueva Planta. 
Francisco Andújar (Universidad de Almería)
La élite austracista en la Corte de Viena: la formación de un nuevo grupo de poder. 
Virginia León (Universidad Complutense de Madrid)
Historia inventada y propaganda política en la guerra de Sucesión. 
Luis Ribot (UNED)
 
11 d’abril de 2014

Catalunya i Corona d’Aragó

La ciutat atacada: de les bombes a la Ciutadella. 
Albert García Espuche
L’organització política de la resistència de Barcelona. 
Eduard Martí (Universitat Internacional de Catalunya)
La resistència de 1714 en la memòria dels militars a finals del XVIII. 
Lluís Roura (Universitat Autònoma de Barcelona)
Opinió i informació entre 1713 i 1714. 
Rosa M. Alabrús (Universitat Abat Oliba CEU)
El principi de la fi de la Guerra a Catalunya: de les negociacions d'Utrecht al Conveni de l'Hospitalet. 
Josep M. Torras i Ribé (Universitat de Barcelona)
La patria afligida a la sombra de Utrecht: la recepción de Hugo Grocio y la ambivalencia política del austracismo. 
José M. Iñurritegui (UNED)
Utrecht i la reorganització de l’espai italià: vells territoris, noves dreceres. 
Lluís Guia (Universitat de València)
La inserción de Cataluña en la Real Hacienda de la monarquía española tras el tratado de Utrecht. El caso del monopolio fiscal del tabaco. 
Rafael Torres (Universidad de Navarra)
Endeutament i cadastre després de 1714. 
Josep M. Delgado (Universitat Pompeu Fabra)
El País Valencià sota domini borbònic. 
Carme Pérez Aparicio (Universitat de València)
La fragmentació de les Illes Balears a les negociacions internacionals prèvies a Utrecht. 
Josep Juan Vidal (Universitat de les Illes Balears)
Entre la guerra i el dia a dia: Balears de juliol de 1713 a juliol de 1715. 
Miquel Deyà (Universitat de les Illes Balears)
 
12 d’abril de 2014
Visita al Castell de Cardona. Relació de comunicacions

Conferència de cloenda 

Joaquim Nadal i Farreras (Universitat de Girona)


dimarts, 21 de maig del 2013

Avui, al Traient la pols, el telèfon

Seguint el tema encetat el passat programa, la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925), parlarem d'una de les seves obres: la instal·lació de la xarxa telefònica per tot el territori. Fins al 1922, la Mancomunitat va instal·lar més de 5700 quilòmetres de línia telefònica, arribant a poblets molt petits. 

Va arribar el telèfon a Cubelles durant la Mancomunitat? o bé va arribar a posterioritat? Teniem telefonista i qui era? 

Avui explicarem quan es va demanar i quan va arribar i d'un episodi històric on hi va intervenir una telefonista cubellenca en qualitat de testimoni.

Us deixo també el vídeo de la cançó que escoltarem avui per il·lustrar el tema i també el de la cançó que varem escoltar el programa anterior. 






dimecres, 15 de maig del 2013

La vinya i el vi al Garraf a través de la història

Us presentem aquesta visita temàtica de l'enginyer i historiador Albert Tubau, que ens ha semblat molt interessant. Es farà a la Masia d'en Cabanyes el dissabte 18 de maig ales 11 del matí


A més a més, recordeu que aquest dissabte se celebra el dia internacional dels museus, per la qual cosa la major part dels museus tenen portes obertes i organitzen un munt d'activitats per tots els públics. Aquí a Cubelles, per exemple, l'Exposició Permanent del Pallasso Charlie Rivel té portes obertes i organitza tallers de maquillatge per infants. Per més informació podeu trucar a 938953250. 

dilluns, 6 de maig del 2013