dijous, 26 de març del 2020

Proposta d'avui: trencaclosques de les Salines de Cubelles

Us avorriu? Avui us porto un trencaclosques que us ajudarà a passar l'estona. És un trencaclosques amb una imatge de Les Salines de Cubelles que tenim a l'Arxiu municipal.

Les Salines estaven situades a la partida del Prat de Cubelles, entre el Torrent del Mas d'en Pedro i el Clot del Bassó, en un terreny propietat municipal. El 1950 es va prendre l'acord d'arrendar el terreny durant 5 anys per al conreu de l'arròs, però el negoci no els va funcionar i, a finals de 1952, els arrendataris van demanar rescindir el contracte. Al 1953, un empresari es va interessar en l'adquisició del terreny per al negoci de la Sal. 

El 1954 s'aprovava el plec de condicions per a la subhasta i alienació dels terrenys i, a meitats del 1955 es va fer la subhasta. L'únic que va presentar-s'hi va ser el comprador que ja hi havia estat interessat, el Sr. Pino, que va adquirir el terreny per 71.200 pessetes. 

El negoci va ser abandonat a principis dels 70, a causa de la major rendibilitat que li va oferir al propietari la fabricació de bigues i rajoles amb l'empresa Prefabricados Pino i amb la instal·lació de la Central Tèrmica. Aixi mateix, el nou pla parcial de la zona va conduir a la urbanització dels terrenys els anys 90 i 2000's. 

Més informació: Els anys de la postguerra i l'auge turístic a Cubelles  (1939-1970), pàgines 198-200. Podeu llegir-lo aquí.
També en aquesta pàgina web podreu veure imatges de les Salines en una interessant separata editada fa uns quants anys per l'Ajuntament de Cubelles. 

En el joc que us porto, podreu reconstruir una imatge de les Salines dels anys 1956-1957 del Fons Antoni Pineda Gavaldà, provinent de negatiu.