divendres, 7 de setembre del 2012

Actes entorn a l'11 de setembre 2012

A banda dels actes oficials de la Diada, ofrenes florals i manifestacions convocades a la tarda, museus i associacions organitzen actes per conèixer aquests tràgics episodis de la nostra història durant l'11 de setembre i els dies propers. Hi ha rutes, conferències i visites per tots els gustos i pràcticament totes de caràcter gratuït. Així doncs, cal aprofitar-ho. Aquí en tenim uns quants exemples:

Museu d'història de Catalunya

11 de setembre
Jornada de portes obertes
Visites guiades als espais dedicats a la Guerra de Successió. Les visites es faran a les 10.30, 11.00, 11.30, 11.30, 12.00, 12.30, 13.00 i 13.30.

9 de setembre (diumenge)
Itinerari guiat per la Barcelona de 1714.
Passejada gratuïta amb reserva prèvia al telèfon 932254244 o mail al mhcvisites.cultura@gencat.cat

Més informació

Conferència 2014: saber guanyar

Dia: 12 de setembre de 2012
Lloc: Saló de cent
Hora: 7 de la tarda

Conferència amb motiu de la celebració de l11 de setembre, que anirà a càrrec de Toni Soler, comissari de la commemoració dels 300 anys de l'11 de setembre de 1714.
Aforament limitat.
Més informació

TV3
Documental 1711 El Setge

Dia d'emissió: 11 de setembre
Hora: per confirmar
Imatge de la gravació

Documental enregistrat a Cardona que narra els fets ocorreguts a finals de 1711, els soldats de l'exèrcit borbònic van assetjar el Castell de Cardona com a darrer pas per a la conquesta de Barcelona. Durant 34 dies, les tropes de Felip V van bombardejar ferotgement els murs del castell i van intentar fer incursions a través dels túnels per l'interior de la muntanya. El setge va fracassar i amb aquesta derrota s'aconseguí que les tropes borbóniques no arribessin a Barcelona fins 3 anys més tard.

El 5 de setembre es farà la preestrena a Cardona

Més informació
El bloc

Festa dels miquelets d 'Olesa de Montserrat















7 i 8 de setembre
Informació
El 7 i 8 de setembre Olesa de Montserrat ret homenatge als 158 morts austracistes originaris d’Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya morts en el transcurs de la Guerra de Successió en aquesta vila del Baix Llobregat.

Retorn al 1714. XI Festa Barroca
Moià

Arribant a les XI edicions, aquesta festa barroca celebrada a Moià es va consolidant anualment. Combina la típica fira de recreació històrica amb les representacions teatrals de moments històrics imporants en la vida d'en Rafel Casanova i la guerra de successió.

Dies: dissabte 8, diumenge 9 i dimarts 11 de setembre

Els actes més destacats són aquests:

8 setembre
-Projecció del documental El general Moragues, l'heroi oblidat.
2/4 de 10 del vespre a l'auditori de Sant Josep.






Bust del general Moragues a Sort









9 setembre
- Cobrament d'impostos. A moià s'assabenten de que forces borbòniques s'acosten a la vila per recaptar impostos. El batlle convoca el poble per aixecar-se un sometent i enfrontar-se a l'invasor.
A la plaça Major, a la 1 del migdia

- Elecció del conseller en cap. Rafel casanova va marxar de Moìà per estudiar lleis a Barcelona on, amb els anys, va esdevenir un advocat de prestigi. El 30 de novembre de 1713, amb la ciutat de barcelona assetjada, es fa la renovació dels càrrecs del Consell de Cent i Casanova resulta elegit conseller en cap.
A la plaça Major, a les 6 de la tarda















 
-Consell de guerra borbònic. Felip V i Lluís XIV de França pressionen el duc de Berwick perquè conquereixi d'una vegada Barcelona. Aquesta convoca els seus generals per fixar la data de l'assalt final a la ciutat
A la plaça major, a 1/4 de vuit del vespre.

-Darrera junta de guerra
A primers de setembre de 1714 l'assalt a Barcelona és imminent. Casanova i el general Villarroel proposen orbrir negociacions per mirar d'obtenir una treva. Els consellers, encapçalats pel conseller segon, Salvador Feliu de la Penya, proposen resistir. En aquesta última junta de guerra es decideix el futur de la ciutat i de tota Catalunya.
A la plaça major, a 2/4 de 9 del vespre.

- Onze de setembre
40.000 soldats francoespanyols ataquen Barcelona. El conseller en cap cau ferit en l'atac al Baluard de Sant Pere. Al migdia la ciutat capitula i és ocupada. La caiguda i el decret de nova planta representa la dissolució per la força de les armes de les antigues institucions catalanes de govern i també la fi de Catalunya com a nació sobirana.
Plaça de can Rocafort, tot seguit.

Casa Rafel Casanova, de Moià

Visites comentades (cal inscripció)
8 de setembre, a les 11 del matí
9 de setembre, a les 11 del matí
11 de setembre, tot el dia

RUTA 1714. Itinerari per cinc escenaris de la Guerra de Successió

Els 5 escenaris a visitar són:
-Seu Vella de Lleida (Lleida, Segrià)
-universitat de Cervera (Cervera, Segarra)
-Torre de la manresana (Els Prats de Rai, Anoia)
-Castell de Cardona (Cardona, Bages)
-Casa de Rafel Casanova (Moià, Bages)

Més informació
Fem turisme
Descarregar guia

Llibret: Catalunya 1714. Un viatge als escenaris de la Guerra de Successió i al temps del Barroc

Ruta "Onze de setembre" de Gent de la terra
Dia: 10 de setembre
Lloc: Barcelona
Hora: 8 del vespre.
Preu: Lliure i gratuïta
Informació

Trencant setges: l'11 de setembre a Badalona
Informació Sapiens
Web Omnium
Facebook

Conferència La nova Barcelona: la ciutat de l'exili de la Guerra de Successió

Agustí Alcoberro
Lloc: Sala d'actes de l'Ajuntament de Montornés del Vallés
Hora: 7 de la tarda

Explicarà la història dels catalans exiliats que entre 1735 i 17383 van ser confinats a la regió de Temesvár (entre l'actual Serbia, Romania i Hongria). Allà es va fundar una colònica que van anomenar "La nova Barcelona"

Informació Sapiens

XV Aplec de Cardona
Recreació històrica
Del 14 al 18 de setembre
Castell de Cardona, Bages

OMNIUM CULTURAL
 
Omnium - Bages
La Manresa de 1714
Dia: 8 de setembre
Hora: per determinar
Informació i inscripcions: bages@omnium.cat
Recorregut guiat per l'historiador Francesc Serra
 
Manresa va ser una de les més represaliades durant la Guerra de Successió. El 13 d’agost de 1713 un gran exèrcit borbònic, format per quatre batallons de guàrdies i dotze companyies de granaders i comandat pel general José de Armendáriz, incendià la ciutat. El foc va afectar més de 500 edificis. L’incendi borbònic va ser una clara voluntat del duc de Pópuli d’exemplificar la repressió per obtenir la submissió dels pobles de la Catalunya central. El 4 de setembre de 1714 Manresa va tornar a viure un important fet bèl·lic. El marquès del Poal, amb els seus fusellers, va ocupar la ciutat i va atacar la guarnició borbònica, que es va fer forta als convents del Carme, Sant Domènec, Sant Francesc i la Seu. El dia 5, l’exèrcit del marquès del Poal va intensificar l’atac i els fusellers catalans van aconseguir entrar a la Seu.

Omnium - Baix Camp
Ruta guiada pel Reus de la Guerra de successió

Conferència i ruta a peu conduïda per Ezequiel Gort
Dia: 8 setembre
Hora: de 5 a 9 del vespre
Lloc: Sala d'Actes Josep Maria Ferrer Camprubí d'Òmnium Baix Camp

raval de Santa Anna, 2, Principal
Informació
Coincidint amb la Diada Nacional de Catalunya, Òmnium Cultural Baix Camp organitza cada any activitats per redescobrir la nostra història, tant des d'una perspectiva global com, en aquest cas, des d'una perspectiva de ciutat. Enguany us proposem conèixer millor l'herència cultural austriacista de la ciutat de Reus amb un programa doble: una conferència i una ruta a peu conduïdes per Ezequiel Gort.


Conferència: el títol de ciutat i l'origen de l'escut de Reus.
Enguany fa 300 anys que Reus va rebre el títol de “Ciutat Imperial”, de mans de Carles III d'Austria. L'historiador i arxiver municipal Ezequiel Gort ens explicarà l'origen de l'escut de la ciutat i la seva relació amb aquest històric esdeveniment en una conferència que tindrà lloc a la seu d'Òmnium Cultural Baix Camp.

Ruta a peu: un cop acabada la xerrada tindrà lloc una passejada pels carrers de la ciutat, en que Ezequiel Gort ens portarà a descobrir tot d'elements arquitectònics i decoratius que els reusencs van incloure en les façanes de llurs cases per representar l'adhesió a la causa austriacista i la resistència als borbons.


RECULL DE SÀPIENS