dilluns, 10 de setembre del 2012

Johnny Rivel

El dijous i divendres passat, l'arxiu municipal de Cubelles va rebre la visita de Johnny Rivel, nebot de Charlie Rivel. Aquest ja és el segon any que consulta el Fons Charlie Rivel, donat a l'Ajuntament de Cubelles per la seva viuda, però és la primera ocasió en les quals es consulta el fons a Cubelles. Recordem que fa uns mesos enrere aquests arxius es trobaven dipositats a l'Arxiu Comarcal del Garraf a Vilanova i la Geltrú.

Aprofitant aquesta visita, Ràdio Cubelles ha entrevistat al Sr.Rivel, per saber quins motius l'impulsen a investigar la història de la seva família a banda de l'interès particular propi. 

Aquest és un extracte de l'entrevista, publicada a la pàgina web de Ràdio Cubelles: 

" Conèixer per què els germans Rivel es van separar just quan es trobaven en el seu punt més alt de popularitat. Amb aquest objectiu, Johnny Rivel, fill de René Rivel i nebot d'en Charlie Rivel, porta quinze anys estudiant la biografia de la seva família i la seva trajectòria artística. Darrerament, les seves investigacions l'han portat a desplaçar-se des d'Alemanya fins als arxius municipals de Cubelles, on assegura que ha trobat documentació inèdita de gran valor sobre la seva nissaga.

Johnny Rivel creu que la immensa figura del seu oncle va eclipsar amb el temps la importància i el llegat de la resta de germans, fins al punt que el gran públic la desconeix tot i considerar-la cabdal per a la història del circ. Rivel recorda que quan els sis germans actuaven plegats eren capaços d'omplir teatres durant mesos de manera consecutiva i que els empresaris els cedien fins al 50% de la recaptació en tractar-se d'un èxit assegurat. L'engrandiment de la figura de Charlie Rivel va originar discrepàncies internes fins al punt de provocar el distanciament de la família. Malgrat les versions dels seus pares i oncles, a Johnny Rivel li agradaria conèixer el motiu real de la separació.

Un cop la resta de germans es van anar retirant, cap als anys 50, Charlie Rivel es va quedar sol com a gran referent del circ arreu d'Europa i la seva fama va acabar eclipsant el llegat de la família. Per tornar-la a posar sobre la llum i aprofundir en la seva importància, Johnny Rivel fa temps que s'endinsa en l'arxiu municipal, on assegura que ha trobat un tresor.

Johnny Rivel també creu que el seu oncle es va enamorar de Cubelles per la tranquil·litat i la senzillesa del poble, lluny del glamur de París i la seva vida d'artista. L'objectiu de Johnny Rivel és acabar publicant un llibre amb les seves investigacions i, fins i tot, si fos possible, elaborar un documental."

En breu posarem a disposició el catàleg de documents del Fons, que encara està en elaboració actualment. Fins ara el catàleg compta amb 1742 unitats documentals simples, de les quals 1379 són retalls de premsa. Resta per catalogar la major part de la documentació de contractació i la totalitat de les fotografies del fons. Ara el catàleg que podeu consultar a aquest mateix bloc (pestanya Inventaris i catàlegs) són els programes d'actuacions.

També fruit d'aquestes dues visites a l'arxiu, s'ha arribat a un acord verbal amb el Sr.Rivel pel qual ens facilitarà còpies de fotografies i documents que ha anat recollint durant aquests últims anys, de membres de la família que viuen a diversos països d'Europa o Estats Units d'Amèrica. Amb aquests documents digitalitzats es constituirà properament una col·lecció que servirà a l'investigador per contextualitzar molt millor el Fons Charlie Rivel i el de Paulina Schumann.