dijous, 13 de setembre del 2012

Els llibres del cadastre de 1739, restaurats

Si recordeu, fa uns mesos varem postejar una notícia anunciant-vos que es restaurarien els llibres del cadastre de 1739. Eren 2 llibres i un plec de documents afectats principalment amb el problema de tinta fèrrica, que s'anava menjant el paper i podia acabar fent-lo il·legible.

Per evitar que aquesta degradació que ja havia començat continués, l'arxiu municipal va proposar a l'Ajuntament d'acollir-se al Programa de Restauració de la Xarxa d'arxius de la Diputació de Barcelona. L'any passat, també fruit d'aquest programa ja es van poder restaurar els llibres del ple de l'Ajuntament de Cubelles (1877-1891). Amb l'acolliment al programa, el cost de restauració es reparteix entre les dues institucions. Per l'Ajuntament ha representat, doncs, al voltant del 40% del cost total. La Teresa Marquès, com l'any anterior, ha estat la restauradora.

Ara aquests llibres ja estan a disposició dels investigadors que ho sol·licitin.

l'Abans


Ara

La presentació d'aquests llibres és amb uns estoig fets a mida, els quals permetran una conservació i emmagatzematge òptims. Els 3 llibres dins la capsa d'arxiu. 
Llibre del cadastre de 1739


S'ha refet el cosit, que estava molt malmès i alguns dels plecs es trobaven solts.

Detall de la tanca. S'ha reproduït fidelment a l'original.

 Imatge del llibre de valor de terres en el seu estoig. Aquest era el llibre que estava més malmès de tots i el que ha portat més feina tan a la part exterior com a l'interior.

 El cosit es trobava totalment desfet i s'ha refet de la mateixa forma que l'original

 Les cintes de tancament del llibre s'han mantingut fent una mínima consolidació totalment reversible. Per no malmetre-les més, i tenint en compte que el llibre es conserva en un estoig, aquestes cintes esdevindran decoratives i no s'usaran per tancar.

Detall d'una de les pàgines restaurades. S'ha netejat, consolidat i laminat per les dues parts del bifoli. Com es pot observar, s'havia perdut bona part del foli a causa de l'ús. Recordem que aquest llibre era d'ús habitual perquè contenia el resum del que havia de pagar cadascú cada any per aquest impost.

 Tal i com s'observa, els llocs on hi ha més acumulació de tinta (les lletres majúscules) s'han rovellat i destruït completament el suport.